Klimatska naprava - nujnost ?
Letošnje poletje nam je že postreglo s tistim pravim vročinskim valom in lahko se zgodi, da bomo pred hladno jesenjo deležni še kar nekaj vročih dni. Zaradi vse bolj očitnih podnebnih sprememb je postalo hlajenje prostorov v poletnem času vedno bolj potrebno in zaželeno, česar pa se ponavadi zavemo šele, ko termometer pokaže krepko nad 30°C. V takihokoliščinah se velikokrat odločimo za hiter in nepremišljen nakup, kakršen pa nakup klimatske naprave nikakor ne bi smel biti.

Temeljit razmislek
Preden se odločite za nakup klimatske naprave, vam svetujemo, da dobro preučite lastnosti klimatskih naprav, da boste izbrali tisto, ki bo najbolj primerna za prostor v katerem bo nameščena. Na trgu boste naleteli na obsežno ponudbo različnih vrst klimatskih naprav, ki jih lahko razdelimo na prenosne klimatske naprave, okenske klimatske naprave, klimatske naprave brez zunanje enote in t.i. split sisteme, ki se med seboj razlikujejo glede na različne postavitve notranje enote (stenska, talna, prosto stoječa, kanalna, itd.). Split sistemi so tudi sicer najbolj priljubljeni, pa tudi najbolj učinkoviti pri opravljanju svojega dela. Če lahko napravo namestite na mesto iz katerega bo lahko pokrivala večji del bivalnih površin, potem je smiselno razmisliti o kombinirano hladilno-grelni klimi. Ta vam bo prišla prav predvsem v prehodnih obdobjih, ko boste z njo lahko po potrebi ogreli stanovanje in tako prihranili pri stroških ogrevanja.

Kam namestiti klimo?
Pri izbiri prostora, kamor boste namestili klimo. Če ste se odločili za split sistem, potem bodite pozorni na to, da notranja enota ne namestite na mesto s katerega bi pihal zrak neposredno v ljudi v prostoru. Zunanjo enoto pa lahko, če živite v hiši, namestite na balkonu, strehi, na zunanji steni hiše ali pa kar na podstrešju, seveda le, če je slednje dovolj zračno. Zunanjo enoto lahko namestite tudi na tleh. Če prebivate v bloku se lahko odločite za montažo zunanje enote na balkonu oz. nad ali pod oknom. Vsekakor velja izbrati takšno mesto, kjer bo zunanja enota čim manj kazila zunanjo podobo stavbe.

Dolgoročna naložba
Zagotovo si želite, da bi vaša naprava varčevala z energijo, hkrati pa bi bil izkoristek energije kar se da velik. Na srečo tudi proizvajalci težijo k temu, da bi bile naprave čim bolj energetsko učinkovite. Tako se na tržišču najpogosteje pojavljajo klime, ki spadajo v energetski razred A ali B. Med posameznimi razredi je za približno osem odstotkov razlike v učinkovitosti, kar pomeni da je naprava iz razreda A za osem odstotkov bolj učinkovita (pri isti porabi energije) kot naprava iz razreda B, vendar pa se morate zavedati, da lahko tudi znotraj posameznih razredov naletite na opazne razlike. Energetsko učinkovitost klimatskih naprav označujeta koeficienta EER - za hlajenje in COP - za gretje, pri čemer je koeficient razmerje med močjo hlajenja oz. gretja in energijo, ki je za to porabljena.

Moč klimatske naprave je pomembna
Dejstvo pa je, da je lahko še tako energetsko varčna naprava velik porabnik energije,če ni izbrana skladno s prostorom v katerega jo boste namestili. Če želite, da bo vaša klima racionalni porabnik energije, mora njena moč ustrezati velikosti prostora. S šibko napravo v velikem dnevnem prostoru ne boste dosegli želenega učinka. Zato se, še preden se odločite za nakup pozanimajte, kako močno napravo sploh potrebujete.

Kaj še vpliva na porabo energije?
Če razmišljate o nakupu hladilno-grelne klime je smotrno, da se odločite za invertersko napravo, katere prednost je ta, da ima vgrajen kompresor, ki deluje s spremenljivo močjo. Ko bo takšna klima ohlajevala vaš prostor na želeno temperaturo npr.: 22°C bo delovala s polno močjo, ko pa bo temperatura 22°C dosežena, se bo kompresor prilagodil, zmanjšal moč delovanja in bo le vzdrževal temperaturo prostora. Klasična klimatska naprava bi prostor zgolj ohladila oz. ogrela na temperaturo 22°C, potem bi se izključila in ponovno vključila, ko bi se temperatura v prostoru spremenila. Taka klima bi ves čas delovanja delovala s polno močjo in tako porabila od 10 % do 30 % več energije.

Ali lahko klima vpliva na vaše zdravje?
Če se želite izogniti negativnim učinkom uporabe klimatske naprave, vam priporočamo, da se držite nekaj osnovnih pravil uporabe. Kot prvo, temperatura zraka v prostoru ne sme biti prenizka glede na zunanjo temperaturo. Priporočena razlika med zunanjo in notranjo temperaturo je od 5 pa do največ 8°C. Ob neupoštevanju tega lahko mimogrede "staknete" prehlad, v malce slabšem primeru pa vas bodo pestile težave z dihali. Upoštevati morate tudi pravilno stopnjo vlažnosti prostora - ustrezna relativna vlažnost naj bi bila med 40 in 60 %. Ob povečani vlažnosti lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov, presuh zrak pa slabo vpliva na sluznico in kožo.

Nujnost vzdrževanja
Da boste lahko brezskrbno dihali in da boste svoji napravi zagotovili dolgo življenjsko dobo, boste morali poskrbeti za redno vzdrževanje vaše naprave. Ker klima nima zgolj funkcije ohlajanja oz. segrevanja zraka, marveč skrbi tudi za njegovo filtriranje, je razumljivo, da se prašni delci in umazanija iz zraka nabirajo v sami napravi. Zato je priporočljivo, da enkrat letno opravite servis, pri katerem bodo vzdrževalci s posebnim čistilnim sredstvom odstranili vso umazanijo in tako preprečili morebiten razvoj mikroorganizmov v filtrih klimatske naprave.